Velg en side

Teknologi og kreativitet har alltid gått hånd i hånd, noe som betyr at hvis teknologien utvikler seg, vil utvilsomt næringer tett knyttet til kreativitet også utvikle seg med den. En veldig bemerkelsesverdig forandring er blitt til i musikkens verden, og det en veldig positiv en. Kunstig intelligens (AI; Artificial Intelligence) har spilt en ekstremt viktig rolle i musikkbransjen opp gjennom årene, og den har endret den musikalske prosessen helt, og påvirket alt innen produksjon og innspilling av et album! I 2018 ble verdens første album komponert ved hjelp av AI lansert, og siden den gang har musikkverdenen slik vi kjenner den endret seg fullstendig. 

Hvordan fungerer AI innen musikk? 

Over tid endres måten ting blir gjort på. F.eks kan du i stedet for å lese sportsoppdateringer i en avis, lese dem på Unibet Odds, eller man bruker dataanimerte dyr istedenfor virkelige dyr i filmer. Musikkproduksjon har også blitt sterkt avhengig av forskjellige verktøy og programvarer. I stedet for å bero på en tradisjonell metode for å komponere og produsere musikk, kan artister bruke forskjellige AI-programmer som AIVA, Google NSynth, Google Watson Beat og mange flere. Musikkartister gir nå ganske enkelt programvaren noen enkle instrukser, for eksempel innplotting av litt sangdata eller visse parameter å jobbe innenfor. Deretter utretter AI-teknologien/programvaren sin magi og lager en helt ny melodi for hitartisten å jobbe med som artisten så kan bruke som grunnlag for en  fullstendig og dynamisk sang! 

Fordelene musikkindustrien får ved å innlemme AI i prosessen

Mange mener at AI etter hvert vil redusere omfanget av jobber som er tilgjengelige i musikkbransjen, og det er ingen tvil om at AI vil bidra til å redusere kostnadene i produksjonen av musikk. Ikke bare vil dette spare penger, men det gjør det mulig å investere penger i viktigere områder. Dessuten har artister som har brukt AI til å spille inn spor og produsere album bemerket at dette har gjort det mulig for dem å produsere mer musikk på en raskere og mer effektiv måte. Hvis de ikke liker noe, i stedet for å kaste bort tid og ressurser og starte fra bunnen av, er alt de trenger å gjøre bare å foreta seg noen små endringer. AI blir sett på som en kilde for artister når det gjelder å spille inn og komme opp med spor fra ingensteds, artister behøver ikke lenger noen andre enn seg selv og litt programvare. Hvis en sang kommer til dem, er de ikke begrenset av studiotid, de kan bare spille inn og omfavne kreativiteten når de vil, hvor de vil! 

Fremtiden til AI i den kreative verden av musikk

Det er kjent at kunstig intelligens driver kreative næringer fremover. I likhet med hvordan den har forvandlet verden av kunst og mote, endrer den nå musikkindustrien. Det har hjulpet med å fange publikum, skape nye musikksjangre og så mye mer. Mange populære artister som f.eks. Tyran Southern og flere har vist stor interesse for å inkludere AI i deres kreative prosess. Det vil ikke være en overraskelse om kunstnere om noen år også vil inkludere forskjellige maskinlæringsverktøy i opptaksprosessen. Spotify og Google ser allerede på flere måter å innlemme AI i musikk for å hjelpe lidenskapelige sangere og låtskrivere ytterligere.