Velg en side

Det som eventuelt måtte finnes i hundens lille hjerne vil nok uten tvil kunne klassifiseres som naturlig intelligens. Men hva skal til for at en maskin skal oppnå den samme tankekapasiteten og væremåten? Se, det er verdt et lite tankeeksperiment, om ikke noe mer.

Hunder har jo på mange måter blitt sendt i forveien når vi mennesker prøver oss ut på nye områder. Mest kjent er vel den russiske hunden Laika som ble sendt ut i Verdensrommet for å sjekke ut forholdene for kosmonautene og astronautene som senere fulgte.

Hva gjør en hund?

Hvis vi ser på de fysiske egenskapene, fremheves det gjerne at hunden går på fire bein og kommer seg lett fram. Sett fram matskåla i hundeburet fra billige-hundebur.com og se at den kommer seg lett fram dit tross alle hindringer som måtte være i veien.

I robotindustrien er de fire bena attraktive med tanke på en rekke gjøremål. For en tobeint robot kommer balanse-perspektivet inn som en uønsket og kanskje unødvendig utfordring.

Robothunder er derimot i bruk i flere sammenhenger. Robothunden Spot fra Boston Electronics kan for eksempel settes til forefallende arbeid som å ta oppvasken, plukke opp ting fra gulvet og hjelpe deg med å bære tungt. Framover tenkes den brukt i industrien til å utføre oppgaver på steder det er vanskelig for menneskelig personell å komme fram.

Mennesket beste venn

Følelsesspekteret er nok ikke mulig å putte inn i en AI- enhet, om det så skal forestille mennesker eller dyr. Men det kan etterliknes. Robothunder har derfor et stort potensial som leke på barnerommet.

For foreldre er dette et svært fristende alternativ til virkelige kjæledyr. Man slipper alle de forpliktelsene som følger med disse, som foring, lufting og bading. Det blir mye herlig fritid som kan investeres i hva du ønsker.

Barnet vil sannsynligvis også bli begeistret. I tillegg til en kamerat får det også en innføring i teknologi som kan komme godt med senere i livet. Vi lever i en tid med rivende teknologisk utvikling, og det er viktig å bare venne seg til det så tidlig som mulig.

Hva bringer fremtiden?

Som alltid er dette svært vanskelig å si. Fortsetter utviklingen slik den har gjort de siste tiårene, er det store muligheter for at vi igjen blir overrasket. Men videre utforskning av den firebeinte robothundens muligheter er nok en vei å gå. Blir den i stand til å lære seg ting selv, kan den sendes ut på forskningsoppdrag både her hjemme og i verdensrommet.