Velg en side

På grunn av kunstig intelligens er internettdataene våre nå mindre sikre enn noensinne, og teknologiselskaper samler nå enda mer personlig informasjon om hver og enkelt av oss.

I løpet av de siste årene har bruken av kunstig intelligens gått viralt. Vi tillater det i våre egne hjem, at den lytter på våre talekommandoer, slår av og på lysene våre, spiller musikk og lignende. Vi gir den tilgang til telefonens posisjon slik at vi kan dele den med familie og venner, og lignende.

Den kunstige intelligensen vet hva vi gjør til nærmest enhver tid, hvilken informasjon vi deler med andre og hvem vi er venner med. Grunnen til dette er at du lar den gjøre det, du gir den tilgang til det ved å akseptere dette i diverse brukerbetingelser.

Den kunstige intelligensen er særlig aktiv på nett. Her samler den kunstige intelligensen informasjon om hvilke nettsteder du besøker, hvilke youtube videoer du ser på, kredittkortvanene dine, hvor mye du bruker telefonen og PCen din, og lignende.

All denne informasjonen blir brukt til å gi deg målrettet markedsføring til å overbevise eller manipulere deg til å ta frem kredittkortet. Den kunstige intelligensen kan også brukes av myndigheter for å overvåke deg, eller for å bedrive aktiv sensur av innbyggernes nettsikkerhet.

Behovet for økt internettsikkerhet

I det store og det hele er kunstig intelligens i seg selv en positiv utvikling, men ikke når det kommer til overvåkning på nett. Mange har derfor lyst til å ta affære. Nylig fastsatte EU sitt nye datalagringsdirektiv, som gjør det mye vanskeligere for nettsteder å samle informasjon om brukerne uten at brukerne selv godtar dette.

I tillegg har mange også skjønt at man kan ta i bruk diverse midler som VPN eller proxyer for å minimere hvor mye man blir overvåket på nettet.

En VPN-tjeneste er en tjeneste som lar deg kjøre all trafikken din gjennom en ekstern server før trafikken når ut til internett. Ved at all trafikken først går innom en ekstern server, vil andre på internett tro at trafikken kommer fra den serveren, altså IP adressen til den serveren. Din IP-adresse vil være skjult, og dermed vil du ikke kunne bli overvåket på nett. Den kunstige intelligensen vet rett og slett ikke hvem den overvåker.

Slikt sett blir VPN et effektivt virkemiddel mot kunstig intelligens, og stadig flere nordmenn har skjønt dette. Søkene etter VPN på søkemotoren Google er i kraftig vekst de siste fem årene, samtidig som bruken av kunstig intelligens har gjort overvåkning særlig mer aktuelt.

Hva skjer i framtiden?

Det er vanskelig å spå akkurat hva som vil skje i fremtiden, men det ser ut som vi går i retning av stadig mer overvåkning på nett, og at kunstig intelligens vil bli stadig mer effektiv i form av å samle data om oss og bruke dette til overvåkning samt målrettet markedsføring for å få oss til å endre vanene våre.

Dette er naturligvis ikke en heldig utvikling, og det er ikke så alt for mye vi kan gjøre med dette. Det vi kan gjøre er for det første å være klar over det, slik at du tar nødvendige forholdsmidler. Ikke tillatt flere apper enn nødvendig til å få tilgang til informasjon om deg, og ikke la andre nettsteder og lignende samle cookies og informasjon om brukervanene dine. Til sist kan du også bruke en VPN for å gjøre det tilnærmet umulig å spore internettrafikken din.