Velg en side

Kunstig intelligens, maskinlæring og neurale nettverk er i vinden som aldri før, og noen ganger kan det oppleves som at «alt» skal være drevet av kunstig intelligens. Selv mobiltelefonene våre har egne deler for kunstig intelligens, og maskinene har til og med begynt å lage bilde og andre kunstverk. På andre områder er situasjonen noe mer utydelig – hva skjer for eksempel innen produksjon?

Maskiner er flinke til andre ting enn mennesker

Til å begynne med er det greit å ha i bakhodet at mennesker og maskiner er gode til forskjellige ting. Det er et faktum som moderne produksjon allerede bygger på, og som videre automatisering og kunstig intelligens vil bygge videre på.

For eksempel forutsetter moderne industriproduksjon omfattende bruk av automatiserte slipemaskiner og andre spesialiserte industrimaskiner, som utfører relativt monotone oppgaver på en nøyaktig og effektiv måte. Det er ingen som stiller spørsmål ved denne typen av automatisering, og det er også til dels i dette området som AI innenfor produksjon befinner seg.

«AI in Manufacturing» – videre automatisering og datadreven produksjon

Bruk av kunstig intelligens i produksjon dreier seg per 2022 i stor grad om innsamling og analyse av data. Det er fortsatt et stykke igjen til den kunstige intelligensen kan ta styring på gulvet, enn så lenge dreier det seg om å skape orden i gigantiske mengder data. Poenget er ofte å finne mønstre og sammenhenger som er for kompliserte for den menneskelige hjernen, men som en datamaskin kan oppdage. Det kan for eksempel dreie seg om prognoser for vedlikehold eller andre mønstre som har betydning for driften.

Samtidig åpner maskinlæring for at enkeltdeler i produksjonen kan automatiseres videre. Autonome transportløsninger har for eksempel en grad av læring og videreutvikling av forståelse for området, noe som kan føre til at den kunstige intelligensen etter hvert finner en bedre vei til målet enn hva mennesker har gjort. Slik bygger kunstig intelligens fremtidens automatiserte fabrikker.

.