Velg en side

Gradvis har vi sett kunstig intelligens (AI) brukes på mange forskjellige ting og på mange forskjellige måter. Kunstig intelligens er et åpenbart hjelpemiddel når det kommer til automatisering av fabrikker. Det sitter også i moderne smarttelefoner hvor den sørger for at vi blir bedre til å ta bilder. Kunstig intelligens har dessuten gjort sitt inntog på sykehusene, hvor den hjelper til med å oppdage sykdommer som kanskje ikke ville bli oppdaget uten dens innblanding.

Björk og Microsoft sammen

Kunstig intelligens har også gjort seg gjeldende innenfor kultur- og underholdningsbransjen i en del år. Vi kjenner bruken av kunstig intelligens fra for eksempel sjakk og forskjellige casinospill, men nå har turen også kommet til musikkens verden. Dette har nemlig blitt en realitet gjennom et samarbeid mellom den islandske sangerinnen Björk og programvaregiganten Microsoft. Det er kanskje ingen overraskelse at det er Björk som benytter seg av innovative virkemidler, for hun har vært med på å tøye grensene for hva “populært” er i flere tiår. Hun skal også spille filmen The Northman, noe som viser at hun ikke er redd for å ta sjanser, noe som kommer til uttrykk med dette nye samarbeidet med Microsoft.

Musikk av vær og vind

Björks nye musikk er direkte påvirket av vær- og værforandringer over New York. Her har Microsoft montert et spesialkamera på taket til designerhotellet Sister City.

Bildene blir sendt døgnet rundt til en datamaskin med kunstig intelligens som forvandler det stadig skiftende været til toner. Konverteringen foregår i et musikkprogram som Björk har vært med på å lage.

Selve musikkprogrammet er særdeles komplisert og teknologisk avansert, og det nye kunstige intelligens-kameraet kan oppdage og oppdage værfenomener mye mer nøyaktig enn konvensjonelle systemer. Her gjenkjennes ikke bare skyer, lys og mørke, eller regn og snø, men det skilles også mellom forskjellige typer skyer. I tillegg kan kameraet med sin kunstige intelligens skille mellom enkle fugler og hele flokker av dem.

Starten på noe helt nytt

Kunstig intelligens er fortsatt i startblokka, og kommer til å utvikle seg voldsomt de neste tiårene. Både Microsoft og Björk innrømmer at det nye vær-til-musikk-systemet er eksperimentelt, men man kommer som kjent ingen steder hvis man ikke prøver noe nytt. Poenget med hele eksperimentet er at det skal hjelpe med å vise hva kunstig intelligens kan brukes til i kreative sammenhenger, og at den nye programvaren kan overføres til flere andre bruksområder.

Det er nok ingen som regner med at albumet kommer til å selge all verdens, men det er uansett en klassiker innenfor denne sjangeren. Noe som kanskje ikke er så merkelig, siden det var den aller første. Uansett er det snakk om en milepæl i musikkhistorien, noe både Björk og Microsoft kan være stolte av.