Velg en side

Lenge har det vært en stilig effekt i sci-fi-filmer og en visjon som både har synes umulig og ut av en annen verden. Men med dagens teknologi, og ikke minst den som holder på å rulles inn, er kunstig intelligens ikke lenger så uvirkelig som man skulle tro. At maskiner kan ta over en mengde arbeidsoppgaver og gjøremål, vil totalt endre hvordan vi mennesker forholder oss til samfunnet. Redselen går på hvordan godene skal fordeles og om det blir enda mer forskjeller i samfunnet enn vi allerede ser.

Eller er det slik at maskinene selv vil avgjøre hva de skal gjøre og overstyre det som er menneskers drift og vilje, noe som for maskiner kanskje ikke vil utarte seg helt likt som vår egen oppfatning. Vil denne syntetiske livsformen uten følelser, drift eller mulighet til å kjenne på de relasjonelle aspektene ved det å være et menneske, avføye våre ønsker og meninger.

2001: A space odyssey

”I`m sorry Dave, I`m afraid I can`t do that” er en replikk hentet fra den legendariske filmen ”2001: A space odyssey” regissert av Stanley Kubrick. Filmen kom allerede i 1968 og bygger på bøkene til Arthur C. Clarke. Til og med før månelandingen var de allerede lenge forut sin tid.

Replikken uttales av karakteren H.A.L 9000, en maskin som er laget for å hjelpe til å ta kloke beslutninger på en romreise med skipet Discovery etter at det er oppdaget merkelige signaler fra månen. Men situasjonen er ikke slik det ser ut som, og maskinen H.A.L 9000 vil ikke foreta det Dave etterspør. Maskinen vises i filmen som det røde øyet, og etter hva samtalen går i, reagere øyet og utvider seg eller blir mindre. Dave klarer å kutte lydbølgene slik at ikke han skal høre hva Dave formidler til de andre, men maskinen er så utviklet at den klarer å tyde leppebevegelsene, og dermed sabotere Daves plan.

Filmen er uten sammenfattende handling, men kan tolkes i retning av hva universet er, hva vil teknologien kunne utrette og hva er vår oppgave på jorden. Filmen forutsier en del ting vi allerede tar for gitt i dag, som internett og betalingskort, og stiller samtidig spørsmål med den utviklingen teknologien tar oss. H.A.L 9000 sammenlignes ofte med Frankenstein eller en ond kraft.

Terminator

Terminator-serien er en annen rekke av filmer som har kunstig intelligens som hovedtema, og hvor maktbalansen i verden totalt har forskjøvet seg. Terminator er en robot som har kommet tilbake fra framtiden for å ta livet av den som kommer til å utrydde dem i framtiden. Denne mannen John ligger enda i mors liv, og i hele filmen prøver de å flykte fra den fast bestemte roboten.

Skynet
Filmen viser et skrekkscenario fra 2029, der Skynet en supermaskin, har tatt over kontrollen av hele verden. Mennesker og roboter kriger til siste åndedrag, men maskinene viser seg overlegne, blant annet fordi de bare kan fornye seg, eller klone seg i uendelige rekker. De kan også omforme seg og helbrede seg selv, da de er en slags kyborg, halvt mennesker, halvt maskin. Kyborgene har tatt det beste egenskapene fra evolusjonen og tilegnet dem seg selv.

I neste film sender både maskinene en enda mer avansert kyborg T-1000 for å gjøre ende på John O ´Connor og John selv en Terminator T-800 for å passe på dem. Maskinene har som formål å ta av dage den fremste frontkjemperen av den alle, John O ´Connor.

Terminatorene og deres kunstige intelligens er en påminner om hvilke etiske og moralske forpliktelser vi mennesker har i vår søken etter å forstå universet, leve fredelig på jorda og utvikle oss inn i framtiden.